fbpx

Blogbericht

Hoeveel moet je in 2021 overbieden om een huis te kopen? 

Hoeveel moet je in 2021 overbieden om een huis te kopen? 

Je hebt de laatste tijd al aardig wat huizen bezichtigd, erop geboden, maar grijpt toch net mis. Dit is erg frustrerend. Daarom overweeg je om te overbieden op een huis. Want ja, je hebt nu toch echt jouw droomhuis gevonden en wilt er alles aan doen om de eigenaar te worden.  

Het woningtekort in Nederland wordt er niet minder op en dit maakt het kopen van een huis erg lastig. Het aanbod is erg gering en veel mensen zijn op zoek naar een huis waardoor jij vast niet de enige bent die op de woning wilt bieden. Nu heb je toch echt het perfecte huis gezien waar je naar op zoek was. Deze kans wil je natuurlijk niet aan je neus voorbij laten gaan! 

Op de woningmarkt wordt er telkens meer overboden op woning, waardoor je voor de vraagprijs eigenlijk al geen kans meer maakt. Daarom overweeg je om te overbieden op het huis. Maar hoeveel moet je nu eigenlijk overbieden op een huis? Je wilt niet te veel betalen, maar ook niet het risico lopen dat een andere koper jouw prijs overstijgt.  

 Wat is er mogelijk 

Bij het overbieden op een woning, is het als eerste stap belangrijk dat je kijkt naar wat de mogelijkheden zijn. Hoeveel hypotheek wordt er verkregen voor de woning? Is het met dit bedrag dan nog wel mogelijk om te overbieden op het huis? Het zijn allemaal vragen die voor jou in eerste instantie belangrijk zijn om te weten hoeveel er überhaupt overboden gaat worden. 

 Gemiddelde verkoopprijzen 

Hoeveel er overboden wordt op een huis verschilt vaak per provincie. Daarnaast hangt het er ook vanaf wat de vraagprijs is van de woning. Bij een woning van 200.000 euro wordt er vaak minder overboden dan bij een woning van 400.000. Uit cijfers blijkt dat bij een woning met een vraagprijs tot 200.000 euro de uiteindelijke verkoopprijs 10.500 euro hoger lag. Dit betekent dat een woning dus zeker met minimaal 5% overboden wordt in deze prijsklasse.  

Hou er wel rekening mee dat dit in deze categorie zo is en dat het per provincie of plek nog scheelt hoeveel er daadwerkelijk overboden gaat worden. Het is ook zomaar mogelijk dat in de provincie waar jij je droomhuis hebt gevonden er overboden wordt met 25%. Doe daarom voordat je gaat overbieden goed research naar de juiste provincie om erachter te komen hoeveel er gemiddeld overboden wordt. Dit geeft uiteindelijk nooit zekerheid op hoeveel er nu uiteindelijk overboden gaat worden, aangezien dit per woning verschilt.  

Benieuwd hoeveel overwaarde je kan steken in jouw nieuwe woning? Plan een bezichtiging!

Wat vind je de woning waard? 

Wanneer je erachter bent gekomen hoeveel er gemiddeld overboden wordt in jouw provincie, is het tijd voor de volgende stap. Je weet nu ongeveer met wat voor bedrag je te maken hebt. Maar, hiernaast is het ook van belang dat je goed nadenkt over hoeveel je nu eigenlijk zelf wilt overbieden. Nu mag overbieden wel telkens meer de norm worden, maar dat betekent niet dat jij standaard moet overbieden op een huis.  

Bedenk voordat je de keuze maakt goed of je het vermogen hebt om een bod uit te brengen. Ondanks dat er bedragen bekend zijn over hoeveel er gemiddeld wordt overboden, de keuze is uiteindelijk aan jou. Denk bij het maken van deze keuze ook aan de staat van het huis en het onderhoud. Vraag jezelf af: Hoeveel vind ik deze woning nu echt waard? Ga voor het bod dat goed voelt en financieel haalbaar is.

De Huizenkoopman

betrouwbaar en persoonlijk

Advies nodig of benieuwd naar hoeveel jouw woning waard is? 

Alex helpt je graag verder!