fbpx

Blogbericht

Overdrachtsbelasting in Nederland

Overdrachtsbelasting in Nederland

Begin dit jaar zijn er een aantal belangrijke belastingwijzigingen doorgevoerd. Hierdoor verandert onder andere de overdrachtsbelasting bij het kopen van een huis. Lees hieronder wat deze veranderingen inhouden en wat dit voor jou betekent.

Onderscheid

Opvallend is dat deze belasting niet voor iedereen hetzelfde is. Men maakt namelijk onderscheid tussen starters, doorstromers en zakelijke kopers. Starters zijn mensen jonger dan 35 jaar die hun eerste huis kopen. Zodra het om een tweede huis gaat of als je niet zelf in het huis gaat wonen word je gezien als doorstromer. Zakelijke kopers zoals beleggers vallen sinds dit jaar ook in een aparte categorie.

Overdrachtsbelasting

Tot 2021 betaalde iedere huizenkoper in Nederland 2% overdrachtsbelasting. Sinds dit jaar is het zo dat je de overdrachtsbelasting als starter éénmalig niet hoeft te betalen. Dit scheelt een starter al snel duizenden euro’s. Mensen die hierna een volgende woning kopen moeten deze 2% gewoon weer betalen. Mensen ouder dan 35 jaar vallen buiten deze regeling en moeten dus ook de 2% overdrachtsbelasting afrekenen. Beleggers en handelaren moeten sinds dit jaar 8% overdrachtsbelasting betalen bij het aankopen van een huis. Zij moeten dus 6% meer gaan betalen bij de aanschaf van een woning.

Achterliggende gedachte

Starters hebben steeds meer moeite met het kopen van hun eerste woning. Daarom geeft de overheid hen dit financiële voordeel. Zakelijke kopers worden daarentegen zwaarder belast. Op deze manier hoopt de overheid starters meer kansen te geven op de woningmarkt.

(Verwachte) gevolgen

Het aantal inwoners van Nederland stijgt harder dan het aantal beschikbare woningen. Hierdoor stijgen de huizenprijzen. Stijgende huizenprijzen zijn interessant voor beleggers. Zolang dit doorzet zal hier dan ook weinig in veranderen. Beleggers zullen huizen blijven kopen en niet terugdeinzen voor een bijkomende 6% belasting. De uiteindelijke rekening zal dus bij de huurders komen te liggen.

Conclusie

Deze nieuwe overdrachtsbelasting is niets meer dan symptoombestrijding. De Nederlandse overheid doet er goed aan om de oorzaak van deze problematiek aan te pakken. De oorzaak zijnde natuurlijk het tekort aan woningen in Nederland!

Ben jij een starter, doorstromer of misschien zelfs een zakelijke partij en wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Laat dan iets van je horen via de contact pagina.

Bekijk onze andere blogberichten

De Huizenkoopman

betrouwbaar en persoonlijk

Advies nodig of benieuwd naar hoeveel jouw woning waard is? 

Alex helpt je graag verder!